Naar hoofdinhoud springen
0

Over RAL-kleuren

Over het RAL-kleurensysteem

RAL is een Europees kleur matching systeem dat kleuren definieert voor verf, coatings en plastics. De RAL-standaard wordt beheerd door het RAL Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung. 'RAL' is de afkorting van 'Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung'. Deze naam kan in het Nederlands vertaald worden als 'Nationale Commissie voor Leveringsvoorwaarden en Kwaliteitswaarborg'. Deze website is niet aangesloten bij de officiële RAL-organisatie.

RAL Classic

In 1927 heeft de Duitse RAL-organisatie een collectie van 40 kleuren opgesteld. Voorafgaand aan die datum moesten producenten en afnemers kleurstalen uitwisselen om een tint te beschrijven. Vanaf dat moment kon men vertrouwen op nummers. Aangezien voortdurend kleuren aan de collectie werden toegevoegd, werd de collectie in 1961 herzien. Sindsdien bestaat het kleurensysteem uit 213 kleuren die tot op de dag van vandaag in gebruik zijn. In de jaren '60 kregen de kleuren aanvullende namen om verwarring bij verwisselde cijfers te voorkomen.

RAL Design

In 1993 introduceerde RAL een nieuw kleurmatchingsysteem dat is afgestemd op de behoeften van architecten, ontwerpers en adverteerders. De RAL Design collectie omvat 1.625 kleuren. De kleuren van RAL Classic en RAL Design kruisen elkaar niet.

RAL Effect

RAL Effect bevat 420 vaste kleuren en bovendien 70 metallic kleuren. Het is de eerste kleurencollectie van RAL die bedoeld is voor verf op waterbasis. Er wordt geen gebruik gemaakt van zware metalen zoals lood, cadmium en chromaten.

RAL Plastics

RAL Plastics is de kleurstandaard voor kunststoffen. De multifunctionele platen gemaakt van polypropyleen zorgen voor de best mogelijke vertaling van RAL-verftinten in een identieke tint voor kunststoffen. RAL Plastics P1 bevat de 100 favoriete RAL Classic kleuren. RAL Plastics P2 toont 200 RAL Design kleuren als een plasticstandaard.

Over deze website

De website RALkleuren.com biedt een overzicht van alle RAL-kleuren. Op deze site vindt u kleuren uit de volgende RAL-collecties: RAL Classic, RAL Design, RAL Effect, RAL Plastics P1 en RAL Plastics P2. De kleuren zijn in categorieën ingedeeld en u kunt een kleur opzoeken aan de hand van de kleurnaam of de kleurcode. Via de detailpagina kan van iedere kleur een schermvullende kleurimpressie bekeken worden. Daarnaast verschaffen we informatie over een kleur, zoals de naam (indien beschikbaar ook in andere talen) en bijpassende kleurcodes (HEX, RGB en CMYK). Tevens is de website op smartphones uitstekend bruikbaar.

Naast de gratis kleurinformatie bieden we ook fysieke RAL-kleurenwaaiers te koop aan. Aangezien RAL-kleuren niet volledig waarheidsgetrouw op computerbeeldschermen worden weergegeven, raden we u aan een fysieke kleurenwaaier te gebruiken om zeker te zijn van de juiste kleur. Als reseller van de officiële RAL-kleurenproducten verkopen wij zowel de RAL K7 als RAL K5 kleurenwaaier. De RAL K5 is verkrijgbaar in 2 versies: semi-mat en glanzend.

RALkleuren.com wordt dagelijks door veel bezoekers geraadpleegd. Naast deze website richten wij ons met RALfarbpalette.de, RALcolorchart.com, CouleursRAL.fr, ColoriRAL.it, ColoresRAL.com.es en RALfarger.se ook op andere landen. Deze website is een initiatief van Whirlwind Internet, gevestigd in Uden (Nederland). De kleurenwaaiers die wij aan onze klanten leveren worden op werkdagen vanuit deze locatie verzonden.

Heeft u vragen en/of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Sluiten
Een moment geduld...
Sluiten

Het gekozen product is met succes aan uw winkelwagen toegevoegd.